luni, 10 iunie 2013

Accesare fonduri pentru afaceri sociale

Am aflat de curand de existenta unei fundatii care isi propune sa-i sprijine pe cei interesati de dezvoltarea afacerilor sociale in Romania si m-am gandit ca merita sa fac cunoscuta existenta sa. Astfel, pe site-ul  Fundatiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (FDES) aflam ca aceasta ofera antreprenorilor sociali interesati consultanta pentru infiintarea intreprinderilor sociale, dar si asistenta tehnica pentru accesarea granturilor si derularea proiectelor.

Proiectul FDES mi se pare foarte indraznet, avand in vedere ca vorbim despre Romania si despre un context economic de criza. Nu vreau sa cred ca este un paravan pentru alte interese.


Un semn de intrebare am insa. In Argumentul pentru investitori, publicat pe site, acestia sunt preveniti : "profitul financiar nu va fi prea mare (de la caz la caz va depăşi cu puţin dobânda bancară) însă vă garantăm că satisfacţia morală pe care o veţi trăi (să faci bine fără să pierzi bani) vă va răsplăti investiţia." Din cate am inteles din lectura cartii Dezvoltarea afacerilor sociale, semnata de Muhammad Yunus, promotorul economiei sociale, intr-o afacere sociala NU exista practic profit PENTRU investitori, profitul obtinut neputand fi utilizat decat pentru dezvoltarea afacerii sociale (profit reinvestit). Eu sper ca aceste principii sunt respectate in realitate de FDES si ca exprimarea lacunara din Argumentul pentru investitori este menita doar sa nu-i alunge din start pe potentialii investitori.


Pe scurt, mi se pare de urmarit aceasta Fundatie care, judecand in ansamblu, pare a fi o promotoare sincera a conceptului economiei sociale in Romania. As fi interesata sa aflu daca cineva a avut o experienta personala cu aceasta Fundatie care desfasoara proiecte preponderent in zona Craiova.


PS: Ambitiile FDES nu sunt nicidecum locale, dovada platforma lor online pentru investitori si antreprenori sociali, auto-intitulata "Prima bursa de Afaceri Sociale din Romania"

joi, 30 mai 2013

Dezvoltarea afacerilor sociale - Muhammad Yunus, o carte revelatoare


Recomand cu emotie cartea Dezvoltarea afacerilor sociale, scrisa de Muhammad Yunus, pentru ca este una din acele carti care au puterea de a TREZI:  trezeste mintile care cred ca nu putem functiona eficient decat in cadrul mecanismelor economice actuale; trezeste spiritele care cred ca pragmatismul si idealismul nu se pot impaca, ca umanismul si banul, "ochiul dracului", nu pot coexista; trezeste sufletele care cred ca filantropia este singura si cea mai eficienta modalitate de a-ti ajuta semenii.

Muhammad Yunus, supranumit "Bancherul saracilor", este profesor universitar de Economie, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2006, promotor al conceptului de "afacere sociala" si al microcreditarii pentru saraci, ca instrument de lupta impotriva saraciei extreme.